Jdi na obsah Jdi na menu

Připomínáme

14. 12. 2015

Připomínáme…

 

Mnozí z farníků si jistě vzpomenou na událost rozpadající se kamenné opěrné zdi okolo jižního svahu našeho kostela. Tato nepředvídaná a nepříjemná informace nás překvapila v jarním období před šesti lety.

S ohledem na vážnost tehdy nastalé situace byla oslovena projekční kancelář na zpracování odborného statického posudku, zaměřeného na odstranění základních havarijních poruch. Posudek byl vypracován na celou opěrnou zeď s rozdělením do dvou etap v závislosti na náročnost přípravy k realizaci a s tím související zajištění finančních prostředků.

první etapě byla nutnost provedení demolice hospodářského objektu v těsné blízkosti opěrné zdi a tím vytvořit podmínky pro navrženou sanaci poruch. Ta spočívala v provedení „samovrtných“ ocelových trubkových tyčí průnikem přes zeď do hloubky 1,5 až 2 metry za opěrnou zeď s následnou vysokotlakou cementovou injektáží, která tvořila kotevní masiv. Rozsah injektáží znázorňují na vnější straně zdi ocelové plotny. Kromě uvedeného základního opatření se provedlo „přespárování“ kamenného zdiva a tím i ukončení první etapy stabilizování konstrukce.

Zamezení vnikání povrchových vod z plochy kolem kostela a ze střešních svodů za opěrnou zeď z vadné a nevyhovující kanalizace včetně odstranění vlhkosti základů kostela je předmětem druhé etapy. K zamezení těchto negativních jevů je nutné provedení nepropustné podkladní desky v šířce 1 m a hloubce 60 cm po vnitřním obvodu opěrné zdi.

Další práce budou spočívat ve výměně kanalizačního potrubí, izolace základů kostela proti vlhkosti a ve výměně stávající dlažby za kamenné (žulové) desky v souladu s požadavky Památkového úřadu. Tato druhá etapa byla odkládána z důvodů nutných stavebních udržovacích prací na jiných sakrálních objektech v naší farnosti.

Na posledním jednání Farní rady byla tato záležitost znovu projednávána s následujícím rozhodnutím – připravit v letošním roce dostatek finančních prostředků k zahájení realizace v průběhu roku 2016.

Z připravené technické dokumentace na zmiňované stavební činnosti a proběhlého výběrového řízení vyplynula částka ve výši 1.100.000,- Kč.

Je nutné informovat, že naše farnost požádala v minulosti o finanční příspěvek Krajský úřad v Ostravě a Památkový úřad v Hlučíně, bohužel s negativním stanoviskem obou úřadů.

Farnost připravuje podání nové žádosti o finanční dotaci u Památkového úřadu. V případě zamítnutí žádosti bude nutno uhradit realizaci celé akce z vlastních sbírek a z případných sponzorských darů.

(upravil PKF)