Jdi na obsah Jdi na menu

Náhoda

4. 1. 2021

Náhoda

 

Bylo mi jasné, že krátká návštěva, kterou mnozí kněží konáme pro své farníky většinou na první pátek v měsíci, tentokrát nebude u paní L. stačit. Možná pro vysvětlení je dobré říci, že tradice návštěv nemocných na první pátek v měsíci nebo v jiném termínu, obnáší chvilku, při které kněz zavítá do příbytku dlouhodobě nemocného farníka nebo osoby, která má ztížené pohybové možnosti či prožívá jinou překážku, která mu brání v návštěvě bohoslužby. Zde podle situace a domluvy poskytne navštívené osobě při krátkém společenství modlitby svátosti katolické církve. Přinést eucharistii, tedy svaté přijímání, může pověřená osoba, ale svátost smíření nebo pomazání nemocných může poskytnout pouze kněz.

Paní L. byla zvyklá na krátkou návštěvu, protože věděla, že po ní vždycky pokračují dál k dalším nemocným farníkům. Ale tehdy mi naznačila, že potřebuje něco důležitého sdělit. A zda si tedy po udělení svátostí dám čaj nebo kafe. Kývl jsem na čaj, sedl si a poslouchal.

Paní L. začala mluvit: „Jela jsem k lékaři do Hlučína, protože jsem byla objednaná. Už tam jezdím roky, takže vím, jak dlouho se tam asi zdržím, kdy mi jede autobus zpátky domů a co podle zbylého času s těma mýma nemocnýma nohama ještě mohu stihnout třeba v městě nakoupit. U lékaře jsem byla včas, ale kdosi jim vypadl nebo co, takže mě sestra hned zavolala do ordinace. No věřte nevěřte, byla jsem za chviličku vyšetřená a odešla jsem ven. No jo, ale co teď? Autobus mi jede až za hodinu a půl, co já tady budu tak dlouho dělat? I když půjdu nakoupit těch pár potřebných drobností, stále budu přes hodinu čekat. No nic, zkusím zavolat dceři, má střídavé směny a tento týden má až odpolední. Zvedla mi telefon skoro hned, a že co potřebuji? Tak jsem ji popsala situaci a ona řekla, že zrovna jede od Ostravy domů a je před Hlučínem, takže za pár minut bude u mě. No pane faráři, není to náhoda?“ Lehce jsem se usmál a poté se jí zeptal: „Paní L., jsem přesvědčen, že jste za tuto NÁHODU Pánu Bohu poděkovala!“ V tu chvíli se usmála ona. Nerozumím „náhodám“, ale myslím si, že ony si poděkování nezaslouží. Bůh ano! Co s tím uděláš, člověče?

                                                                                              PKF

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář