Jdi na obsah Jdi na menu

S C H O L A - není to omyl? Co to vlastně je?

4. 1. 2016

S C H O L A  - není to omyl? Co to vlastně je?

 

 

         Domov máme tam, kde nás mají rádi. I kostel je domov. Je tu Bůh, který nás má rád.

         K domovu patří také děti – ty malé i velké. Bez nich doma cosi schází.

I ke kostelu patří děti – bez nich v kostele cosi schází.

 

         Své zvláštní místo v kostele má SCHOLA. Co to vlastně je?

 

Slovo „schola“ je slovo latinské a v překladu znamená „škola“. V našem případě je to škola zpěvu. Tuto „školu“ tvoří i bez školní budovy především děti (zpravidla školního věku) a učí se v ní dělat první krůčky k muzicírování při bohoslužbách. Mše svatá bez hudby a zpěvu by byla jako „letadlo bez křídel“J.

 

A co je zajímavého v partě zvané schola?

 

K životu dětí ze scholy patří nejen zpěv či hra na hudební nástroj při bohoslužbách. Děti ze scholy mohou mít i dobrou partu, ve které se schází na schůzkách, kde si nejen připravují hudbu a zpěv ke mši svaté, ale také se společně baví. Schůzky bývají v naší farnosti v Dolním Benešově o pátcích v 16.30 ve Farním sále (pokud není domluveno jinak).

Kromě radosti z vlastní hudby a zpěvu má schola i jiné akce, mezi které určitě patří 1x za rok Děkanátní setkání schol (15.6.2013 jsme se s naší scholou zúčastnili poprvé a bylo to moc fajn – přečti si k tomu články účastnic).

 

         Přijď mezi nás. Co pro to udělat?

 

Pokud máš zájem, přihlas se po nedělní mši svaté u pana faráře nebo přímo u vedoucí scholy – Bc. Jany Kocurové – tel. 728 305 682 .

 

         A pár slov k rodičům:

 

Vaše dítě se může skrze scholu zapojit aktivně do slavení mše svaté, což bývá v dětském věku dost náročné, jelikož mše svatá je přece jen něco více „pro dospělé“.

Jak v dětství, tak zvláště v období dospívání je moc dobře, když věřící děti, které jsou jinak vesměs rozptýleny jako jednotlivci v ateistické společnosti, mají partu stejně smýšlejících vrstevníků, ve které cítí, že nejsou samy, ale že je spojují stejné zájmy a stejné hodnoty. Taková parta může sehrát velkou roli zvláště ve chvíli, kdy by jinak měl mladý člověk už pomalu „vykročeno z církve“, nejednou směrem na „velmi tenký led“.

Vážení rodiče, prosím vás, abyste ve své rodině zvážili tuto nabídku pro své dítě (dětí). Případné dotazy rád zodpovím na tel. 731 534 093 nebo mail: rkf.dolnibenesov@doo.cz . Budu také vděčný za vaše konkrétní nápady a pomoc pro „život scholy“.

                                                                           Pavel Kuchař, Jana Kocurová

 

(čerpáno  materiálůz farnosti Pustá Polom)