Jdi na obsah Jdi na menu

Velký pátek - 29.3. 2024

29. 3. 2024

VELKÝ PÁTEK

dsc09232.jpg

 

dsc09230.jpeg dsc09257.jpg

Hle kříž, na kterém umřel Spasitel Světa ... klaníme se ti Pane Ježíši a děkujeme Ti. 

"Dnes mají lidé často před očima displeje monitory, elektronické přístroje, které nám umožňují komunikaci a vyhledávat cíle atd. Jste určitě mnozí zdatní v těchto technologiích, já jsem v tom velký lajdák. 

Všiml jsem si, že i na těch mobilních telefonech, i na monitorech počítačů, že lidé častokrát mívají při zapnutí nějakou fotografii blízké osoby, nebo třeba děti, rodinu, něco hezkého, místo, kde cestovali, prostě něco, co nám připomíná a vyvolává v nás pocit, že je tady někdo, kdo stojí za naši vzpomínku, lásku, pozornost  a nebo že je to vzpomínka na místo, kde jsme prožili hezké věci. Někdo možná takové obrazy mění často, protože mu to pak zevšední. Je škoda, když tam byla dlouho osoba a pak se tam objeví třeba auto, že, tak jako lásku má pak ten člověk, to je otázka.  

A do toho nám zaznívá na Velký pátek text od proroka Izajáše, o božím služebníku, který vypadal tak, že si lidé před ním zakrývali tvář. To znamená, že k tomu, abychom mohli mít na displeji, nebo na obrazovce počítače, jeho podobiznu, tak možná ještě tvář Ježíše z obrazu Božího Milosrdenství, který máme za rohem, namalovaný místním malířem, a nebo nějakou jinou hezkou tvář, ale ne aby to byla tvář Ježíše z filmu Umučení Krista, který dnes shlédli farníci ve farním sále, režírovaného americkým režisérem a hercem Melem Gibsonem, to tam většinou nemíváme. Zakrývali si tvář. Proč? Ježíš nebyl sprostý, nebyl vulgární, neplival kolem sebe, ale ponížil se takovým způsobem, že jeho tvář ztratila podobu.

O tom mluví prorok Izajáš. Je to čtení náročné, vzbuzuje emoce, spíš smutek, možná soucit. A přesto by se mohla nabídnout otázka, jestli právě ty naše vstupní obrázky, které se nám nabízí po zapnutí přístroje a které nám časem zevšední, jestli by nezastínil právě tento obličej nemající podoby ani krásy. Určitě vy, kteří máte rádi estetiku a hezké věci na pohled, řeknete ne ne ne, To musí říct srdce, ne moje oči.

Proto jsme tady. To, co tady vidíme, při těchto obřadech, zakryté kříže, jeden se bude dnes uctívat, to už jsme přece viděli tolikrát a přece se k tomu stále vracíme. Z části proto, že to tak "dycky" bylo, a je to dobře, z části proto, že to chceme prožít společně, z části proto, že do toho přichází emoce v životě nás lidí a především proto, že si připomínáme a následně uvědomujeme naši hodnotu. Naši hodnotu. Naše hodnota je Kristova krev, krev Božího Syna.

Vy jste asi zachytili ve zprávách, že došlo k nějaké záměně matek a to dítě zemřelo. Když teče krev, tak se člověk vzpamatovává, ze snu, z nějakých nereálných představ. A dnes teče Kristova krev, proto se chceme znovu vzpamatovat a zase se ke Kristu vracet a děkovat mu.

A když se objeví jeho tvář Velkého pátku, tak si nechceme zakrývat tvář, přestože svět kolem nás si tvář zakrývá. Aby se nedívali. Ne. Pro nás to není nic cizího. Je to milující Boží Syn, vydaný pro nás do krajnosti. To, ať je dnes důvodem našeho uctívání kříže a všeho toho, co tady zaznívá a co prožíváme."

(P. Pavel Kuchař, děkan)

více fotografií zde:

https://farnost-dolni-benesov.estranky.cz/fotoalbum/rok-2024/velky-patek---29.3.-2024/

(přepsala a foto V. Dudová, vytvořeno 29.3.2024)