Jdi na obsah Jdi na menu

Slavnost Matky Boží P. Marie A - 1.1. 2024

1. 1. 2024

SLAVNOST MATKY BOŽÍ PANNY MARIE 1.1.2024

 

dsc08277.jpg

dsc08282.jpg whatsapp-image-2023-12-24-at-11.31.11--2-.jpeg

"Budou vzývat moje jméno nad izraelskými syny a já jim požehnám."

"Bratři a sestry,

když nám Bůh dopřává tento nový rok, tak je to určitě v souladu s tím, že nám stále dopřává také čas k obrácení, k novým postojům, k návratu k tomu, čemu nás učí Ježíš Kristus. A tak i tento rok bude z našich úst plynout i hodně všelijakých slov, budeme komunikovat s lidmi, s různými odborníky, budeme mít různé myšlenkové pochody. Budeme něco říkat v duchu, zatímco budeme rádi, že to lidé neslyší. A u něčeho nám zase bude líto, že jsme si to mysleli, ale neřekli to a mohlo to někomu prospět, někoho to posunout a pomoci. A v tom všem zaznívá text dnešního prvního čtení:

"Hospodin řekl Mojžíšovi: "Řekni Árónovi a jeho synům: Tak budete žehnat izraelským synům; budete jim říkat: 'Ať tobě Hospodin požehná a ochraňuje tě! Ať tobě Hospodin ukáže svou jasnou tvář a je ti milostivý! Ať Hospodin obrátí k tobě svou tvář a dopřeje ti pokoje!' Budou vzývat moje jméno nad izraelskými syny a já jim požehnám."

V té záplavě slov, která plynou z našich úst, by mělo mít své místo i právě toto - v duchu, nahlas žehnat . Byla by škoda, kdyby tato slova, z dnešního prvního čtení, která jsou inspirativní, v našem slovníku chyběla. Protože žehnáním vždycky přejeme Boží přízeň, Boží pomoc, Boží posilu, Boží ochranu.

A aby to nebylo někdy jen "takové plácání", tak proto zaznívá dnešní evangelium. Ta nenápadně schovaná věta o tom, že když se kolem narození Ježíše Krista děly všechny ty věci - přicházely návštěvy, a sice od těch nejobyčejnějších lidí, jako byli pastýři, ale také se pak přišli poklonit mudrci z východu, tak v tom všem je ta věta - Maria to všechno uchovávala v srdci a rozvažovala o tom.

Tahle věta chce naznačit, že někdy honíme myšlenky večer, kdy neumíme usnout, to se nám hlavou motá ledacos. A že je přemýšlení o Božím slově a o událostech kolem nás, součástí našeho běžného života, který prožíváme přes den sami nebo ve společnosti lidí. Maria však to všechno uchovávala ve svém srdci a rozvažovala o tom. Kéž Matka Boží rozvažuje také o nás, ve smyslu, který ona jediná umí prožívat, jako Počatá bez poskvrny všeho hříchu, milovat své děti do krajnosti a přimlouvat se za ně. Všechny postoje Panny Marie jsou pro nás vždycky inspirativní. Amen." PKF

(foto L. Dudová, vytvořeno 1.1. 2024 V. Dudová)

více fotografií zde:

https://farnost-dolni-benesov.estranky.cz/fotoalbum/rok-2024/slavnost-matky-bozi-p.-marie-a---1.1.-2024/

(přepis promluvy V. Dudová)