Jdi na obsah Jdi na menu

Šípková slavnost 2017

3. 11. 2017

ŠÍPKOVÁ SLAVNOST​

  23112923_1860633257284143_362245854_o.jpg 23107172_1860633223950813_1243818754_o.jpg

V sobotu 28. října 2017 proběhla v kulturním domě již po šesté ŠÍPKOVÁ SLAVNOST, kterou pořádala farnost Dolní Benešov ve spolupráci se ZŠ Dolní Benešov. Po devatenácté hodině už se na parketu objevily první statečné páry, které téměř okamžitě doplnili všichni, do té doby váhající, hosté různých věkových kategorií, které pojila společná touha - zatančit si a skvěle se pobavit. Krásná hudba, smích a zpěv se nesl kulturním domem až do ranních hodin. Nechyběla výborná večeře, tombola, ani překvapení v podobě vskutku nevídaného vystoupení mladých mužů.

23030780_1860633290617473_936311392_o.jpg

fotografie Michaela Bazanová

více fotografií zde:

https://farnost-dolni-benesov.estranky.cz/fotoalbum/rok-2017/sipkova-slavnost--25.-10.-2017/

 

 

ETIKETA – kouzlo světa, kdo ji nezná je popleta...

 

clim_xl_obrazek.jpg

 

„Etiketááá, kouzlo světááá, kdo ji neznáááá je popletááá…často z nevědomosti, provádíme hlouposti…“ – úvodní píseň pořadu pro děti se rozléhá naším obývacím pokojem. Česká televize chce nenásilně a jemně upozornit na to, že znalost etikety dělá z našeho světa lepší místo, a proto vysílá nový pořad, který může rodičům pomoci učit děti správnému a slušnému chování hravou formou.

Před pár dny se v našem městě konala ŠÍPKOVÁ SLAVNOST. Velmi povedená akce, která pomáhá sbližovat lidi v našem městě i okolí, jelikož ji téměř všichni navštěvují za stejným účelem, a to sejít se s přáteli, přáteli přátel, možná se i seznámit, pobavit se, zatančit si a zazpívat.

Miluji hudbu a tanec. Je to už dvacet let, co jsem navštěvovala taneční kurz jako jednu z příprav na „dospělácký“ život a dodnes jsem rodičům velmi vděčná, že mě tam poslali. Nejsem žádná profesionální tanečnice, ale mohla jsem si na své svatbě zatančit valčík se svým manželem, i se svým tatínkem a mohu jít na jakýkoli ples či večírek beze strachu, že mě nějaký muž vyzve k tanci a já se budu stydět. Nemusím čekat, až se zaplní parket, abych nebyla lidem tolik na očích a neztrapnila se.

Nezapomenu na první slova našeho tanečního učitele: „Pokud není oznámena dámská volenka, bývají to většinou muži, kteří vyzývají ženu k tanci. Takže chlapci, seberte odvahu a jděte!“ „Ale já nevím, co mám říct!“ ozval se jeden mladý muž.

Nemohu si nepostesknout, že bohužel ani v dnešní době, která nás pomocí internetu a televize přehlcuje informacemi všeho druhu, většina mužů netuší, jak vhodně vyzvat ženu k tanci. Nedávno mě samotnou zaskočil a docela zarmoutil jeden muž, kterého si jinak velmi vážím. Místo kouzelné formule: „Smím prosit o tanec?“ nebo „Velmi rád bych si s Vámi zatančil, smím prosit?“ doplněné lehkým úsměvem, který ženu dokáže skutečně pozvednout a potěšit tak, že ráda nabídku přijme, se dotyčný postavil vedle našeho stolu a řekl: „ No tak pojďte!“ Jeho pozvání mi znělo v uších jako rozkaz, který zaváněl nějakou povinností. Řekla jsem si v duchu, proč pro mě vlastně přišel? Copak už muži dočista zapomněli, na dobré vychování? Je podání ruky k pomoci ženě vstát, nabídnutí rámě a milý úsměv pouhým přežitkem či zženštilostí? Uvidíme ještě muže otevírat dveře ženě při vystupování z auta třeba před obchodem, nebo při vstupu do místnosti? Nebo to se smutkem a steskem vídáme už jen v pohádce či romantickém filmu? Kam se ztratilo to kouzlo, které dělá z kluků, chlapců a chlapů skutečné muže?

Plesová sezóna nám brzy začne. Tak nezbývá nic jiného než věřit, že se na dětský pořad o etiketě budou dívat i dospělí, že lekce tance nebudou vnímány pouze jako nutné zlo, ale jako jedna z příprav na život a že ani z nevědomosti nebudeme dělat zbytečné hlouposti, jelikož jak se říká: NEZNALOST ZÁKONA NEOMLOUVÁ.

farnice z DB

 

0hemi2lb.jpg

foto /www.braintools.cz/clanky/etiketa

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář