Jdi na obsah Jdi na menu

Dva roky setkávání ve farním sále

18. 2. 2018

Dva roky setkávání ve farním sále

cimg0116.jpg

V dubnu 2018 to budou už dva roky, co se začaly maminky se svými ratolestmi scházet ve farním sále. Nedá mi to, abych se neohlédla zpět, za uplynulými měsíci.

Na jednu maminku to čítá 24 vypitých šálků kávy nebo čaje a současně 24 vyprázdněných lahviček s nápojem jejího potomka, který leckdy neskončil v jeho žaludku, ale třeba na podlaze nebo na oděvu malého kamaráda či kamarádky. Desítky připravených malých krabiček se zdravou svačinkou- oloupaným a na různé tvary nakrájeným ovocem, křupkami a sušenkami všeho druhu, které se drobnou ručkou snadno nacpou do malých pusinek, co nejrychleji se rozpustí a zabrání tak případnému zadušení dítěte. Tisíce slov pronesených maminkami ať už k vzájemnému povzbuzení v nějaké právě probíhající nelehké životní situaci, pochvale dobrého receptu, který zabodoval u jejich manžela nebo rodiny, sdílení zážitků z rodinného výletu nebo dovolené, k výměně cenných rad a názorů např. ohledně výchovy dětí, výměně různých velikostí oblečení dětí nebo i tipů na výhodnou koupi v nějakém obchodě a další a další. 

cimg9922.jpg

Nejvzácnějším výstupem však jsou nově navázaná přátelství mezi maminkami, jejich dětmi, případně pak i celými rodinami. A tak se teď častěji stává, že na sebe maminky, jdoucí dopoledne s kočárkem na nákup, s úsměvem mávají přes ulici. Děti jeden na druhého vesele křičí: „Ahoooj …!“ a vzájemně se při jakémkoli setkání dělí (tak jako ve farním sále) o své nápoje (to vede i k posílení imunity wink), piškoty a hračky, což platí mimo jiné i pro nedělní mši sv. pro děti, která bývá každou poslední neděli v měsíci. smiley

cimg0877.jpg

A jak měsíce plynuly, z miminek se rychle staly batolata a pak už stále samostatnější človíčci. Některé ženy během té doby opět porodily nebo očekávají příchod dalšího potomka. V našem společenství také přibyly další maminky s dětmi. Jiné během té dvouleté doby nastoupily zpět do zaměstnání a jejich děti už navštěvují místní mateřskou školku, ale vzájemná přátelství mezi všemi zůstala zachována.

Chtěla bych poděkovat všem maminkám s jejich ratolestmi za jejich dosavadní účast a vytvoření krásného společenství. Také panu faráři P. Kuchařovi za možnost využití farního sálu a za logistiku.

Tímto také zveme mezi sebe další maminky, aby se k nám nebály připojit.  VD