Jdi na obsah Jdi na menu

"STARÉ ČASY" - POUŤ DO HRABYNĚ 14.8.2022

14. 8. 2022

"STARÉ ČASY" - POUŤ DO HRABYNĚ

 

dsc01143---kopie.jpg

 

dsc01108.jpg dsc01125.jpg

 

V neděli 14. srpna jsme se v odpoledních hodinách vydali na pěší pouť z Dolního Benešova a Zábřehu do Hrabyně, kde byla v kostele Nanebevzetí Panny Marie sloužena mše svatá za všechny poutníky z Dolního Benešova, Zábřehu, Hati a Darkovic.

 

Sešli jsme se na Hrabyni, protože je to projev naší víry a víře nás učí Matka Boží. Staré časy - někdo si pod těmito slovy představí minulou dobu s nějakým režimem...Staré časy - kdy mnozí z přítomných zažili, že třeba v sobotu podvečer byla rodina pohromadě, měli společnou večeři... dneska už to není, je to pryč. Dovolte mi vzpomínku z dětství - když zástupy lidí šly do kostela pěšky... dnes jsme se posunuli, jsme motorizovaní a máme moderní kostely. Máme plakat a nadávat na současné časy? Chtěl by to Kristus? Pochválil by nás? Ne! Naše víra není vázaná na to, jaká je doba. Lidé, když vzpomínají na staré časy, říkají, že když bylo pronásledování kvůli víry, lidé si jí více vážili.

 Kam vlastně dnes směřujeme? Co tady děláme? Jsme tady na mši, zpíváme, modlíme se a přitom v koutku našeho srdce se krčí a chtěl by křičet náš vnitřní hlas ke Kristu Pánu: "Zatřes se mnou, ať už se vzpamatuji, že staré časy jsou pryč a že mám žít dnes! Že mám žít děkováním za všechno, co mám, za vše, co mi dáváš, za to, že mám kolem sebe lidi, kteří jsou mi na blízku a pomáhají mi, nebo kterým pomáhám já. Že mám prosit o další a další věci, protože kdysi jsem prosil a dnes na to zapomínám..."

Bůh je stále blízko a stále mě chce vést, provázet a pohladit.... na to někdy zapomínáme, nemáme na to čas. Proto Bohu díky, že jsme to tady dnes přišli vyjádřit... Kéž naše společenství, poutní společenství, je prohloubením této skutečnosti, skutečnosti naší víry - žít s Bohem, mít ho blízko, držet se ho - tohle si popřejme na závěr. Amen.

                                                       (část promluvy - děkan P. Kuchař)

 

více fotografií zde:

https://farnost-dolni-benesov.estranky.cz/fotoalbum/rok-2022/pesi-pout-do-hrabyne-14.8.2022/