Jdi na obsah Jdi na menu

Přípravné adventní kázání před lidovými misiemi

30. 3. 2019

Na 3. neděli adventní měl jáhen Ladislav Kinc přípravné kázání na Lidové misie v Dolním Benešově. Přinášíme je i pro další, které to zajímá.


dsc01490.jpg


Co máme dělat?

Otče Pavle, bratři a sestry, milé děti!

Za chvíli skončí třetí duchovní obnova, kterou se připravujeme na lidové misie, které budou – dá-li Bůh a všichni svatí – 24. až 30. března 2019 a také na dobré prožití Vánoc. Průběh duchovních obnov nebudu komentovat a hodnotit. Proč? Pán Bůh ví všechno a člověk se ve svých soudech často, velmi často mýlí.

Co máme dělat? Ptají se lidé svatého Jana Křtitele. On se snaží svým slovem – které zcela určitě nebylo, jak se dnes říká: korektní – probudit v lidech strach ze spravedlivého trestu, který – kromě viny – dává člověk sám sobě skrze hřích. Svatý Jan Křtitel hlásal příchod Mesiáše, který přijde a spravedlivé odmění a zlé potrestá. Strach z trestu měl a má lidi vést k tomu, aby se polepšili a zachránili. Jan a mnozí další byli velmi překvapení, že Ježíš zjednal spravedlnost ne soudem, ale ospravedlněním. Netrestal, ale vzal naše hříchy na sebe a nechal se potrestat za nás, za mě. Pro jednoho překvapení, pro jiného bláznovství, pro člověka věřícího v Ježíše Krista je toto zdroj neskonalé radosti. Aby se tato radost projevila na nás, má to podmínku: Co máme dělat? K tomuto „dělání“ čtyři příklady ze života:

1) Ptá se kněz v náboženství: „Děti, jak jste prožili radostnou neděli?“ Dostalo se mu odpovědi od jednoho malého chlapce: „Ráno, jsme museli do kostela. Potom už to bylo lepší. Dobrý oběd, po něm táta zmizel v hospodě, máma jela s kamarádkou na nákupy, sestra odjela s přítelem na výlet. A já….jsem si mohl v klidu až do večera hrát hry na počítači. Takže u nás a za mě: dobrý!

2) Před mší svatou mě kněz řekl: „Bude při ní sv. křest.“ Zeptal jsem se na jméno dítěte, jeho pořadí v rodině a na víru rodičů. – „Jakub, třetí kluk, rodiče vídám tak 3x – 4x za rok v kostele.“ Po celou mši svatou se maminka mračila. Po obědě jsem se – veden obavou, že prožívá krizi, tak jako jedna kamarádka, která měla syna, místo vytouženého děvčete se narodil další syn, počkali pověrečných sedm let…. a zase syn – a matka dlouho prožíval krizi vztahu k Bohu: Jak mně to mohl udělat? – maminky zeptal: „Prosím vás, proč jste se celou mši svatou mračila?“ Její odpověď mě velmi překvapila: „Stále jsem myslela na to, že to všechno vůči Bohu a výchovy dětí k víře děláme špatně.“ - Maminko, v náručí máte nový začátek, co vám brání začít znovu a dobře?“

3) Přezaměstnaný ředitel podniku podává sekretářce zalepenou obálku s pokynem: „Je to dopis od mého synka, píše tam, co by si ode mě přál pod stromeček. Vezměte si auto s řidičem, tady máte platební kartu….a zařiďte to. Spoléhám na vás, já mám jednání.“ Po přečtení dopisu sekretářka řekne: „Pane řediteli, to nezvládnu, to nejde.“ - „PROČ?“ -
Váš syn píše: „Tatínku, přeji si a toužím po tom, abys se mnou byl půl hodiny každý den.“

4) Duchovní otcovství je s současné době daleko náročnější než otcovství biologické. Neptal jsem na důvod , ale jsem potěšen, že se za svého duchovního otce od zítřka budete celých sedmi dní modlit. Když mně moje děti říkají třikrát do roka blahopřání: „Tati, všechno nejlepší.“ Tak místo poděkování se jich ptám: „A co to má být?“ Většinou jim zmizí úsměv z tváře a zmlknou. Odpovídám sám: „To nejlepší pro nás je, když přijmete to nejcennější co vám tatínek s maminkou dávají a budete to předávat dál – a to je poklad víry v Boha.

Co máme dělat? Tyto čtyři příklady mají společného jmenovatele: ČAS. Bůh nám dává veškerý čas, který máme. Dává nám také svobodu, jak s tím časem naložíme. Jak naložíme s časem přípravy na Vánoce, časem přípravy na Lidové misie? Jak prožijeme čas Vánoc, čas Lidových misií? Věnujeme svůj čas jen tomu co je povinné? Dovedete si představit Vánoce, při kterých budeme dělat jen to co je povinné? Já ne, takové Vánoce bych prožít nechtěl.

Co máme dělat? Nabídneme svůj čas k vykonání akcí před Lidovými misiemi? Investujeme svůj čas do bohatého každodenního programu Lidových misií?

Pane Ježíši, děkujeme ti za čas, který nám dáváš. Prosíme tě, pomoz nám, abychom čas užívali podle tvé vůle. Abychom dělali vše potřebné, pro záchranu své duše a duší těch, které jsi nám svěřil. Neboť ty žiješ a kraluješ s Bohem Otcem, v jednotě Ducha svatého, na věky věků. Amen.

Poskládal a mírně upravil - jáhen Ladislav Kinc.