Jdi na obsah Jdi na menu

OHLÉDNUTÍ

7. 6. 2023

NAD PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮ

 

Milí čtenáři, rád bych poděkoval za příspěvek nebo příspěvky, kterými chcete obohatit náš zpravodaj Nedělníček, ať už jste zdejší nebo přespolní. Velmi si toho vážíme! Možná tyto řádky mohou inspirovat nebo pomoci někomu z vás, když váháte napsat svou zkušenost nebo váš prožitek k rozšíření obzoru druhých. Zkuste to…                                                                          PKF

 

OHLÉDNUTÍ

 

            Došla jsem do věku, kdy se občas ohlédnu zpět do minulosti.

Beru život jako dar od Pána Boha a taky tu nejsem jen tak, pro nic za nic. A nějak mi bylo vždycky jasné, proč tu jsem. Dostala jsem nějakou výbavu – vlastnosti a talenty, které mohu rozvíjet a být tak pro své okolí užitečná, nebo taky ne. Je jen na mně, co se svými dary udělám.

            V jaké zemi, jakým rodičům a do jakého prostředí se narodíme, to ovlivnit nemůžeme. Ale máme na výběr, jak se k životu postavíme, v jakém povolání budeme šťastni, jakého životního partnera si vybereme, jak budeme vychovávat své děti, jestli budeme dbát i na tradice, z nichž jsme vyšli. To vše už záleží jen na nás.

            Když se v duchu občas vracím, tak to byly šťastné roky, z dětí vyrostli slušní, milí a empatičtí lidé. Ale také je dost věcí, které bych s dnešní zralostí a zkušenostmi dělala jinak. I když své chyby si musí asi každý prožít sám, pro případ, že si to přečte i některá mladší maminka – pár příkladů.

Méně bych hleděla na to, co řeknou lidi a používala více vlastní rozum.

Více bych dávala svým blízkým najevo, jak moc je mám ráda, protože ta možnost jednou pomine. 

Kromě obrovské dávky lásky je důležitá i důslednost a trocha přísnosti.

Dětem je třeba připomínat, že jsme Boží děti, povídat si s nimi a seznamovat je s naší vírou.

Přísnější bych byla v tom, že nedělní bohoslužba je samozřejmost. Protože v opačném případě všichni víme, jak to dopadá.

- p -