Jdi na obsah Jdi na menu

Hubertská mše

7. 11. 2022

NAD PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮ

 

Milí čtenáři, rád bych poděkoval za příspěvek nebo příspěvky, kterými chcete obohatit náš zpravodaj Nedělníček, ať už jste zdejší nebo přespolní. Velmi si toho vážíme! Možná tyto řádky mohou inspirovat nebo pomoci někomu z vás, když váháte napsat svou zkušenost nebo váš prožitek k rozšíření obzoru druhých. Zkuste to…                                                                            PKF

 

HUBERTSKÁ MŠE

 

          Zdá se mi, že poslední dobou jsme čím dál více zahlcování negativními zprávami z tisku, televize, internetu a jiných mediálních zdrojů. Jakoby ty dobré zprávy neexistovaly. A přesto se dějí – věci dobré, užitečné a krásné. Mizí však ochota je zveřejňovat, mluvit o nich, přemýšlet a sdílet je. A to je škoda. Říká se, že dobrých zpráv není nikdy dost. Chci se s vámi touto cestou podělit o jeden pěkný zážitek.

V neděli 30. října jsem měla možnost zúčastnit se v kostele sv. Petra a Pavla v Hradci nad Moravicí tzv. hubertské mše. Přijeli jsme včas a do začátku mše svaté zbývala ještě nějaká chvíle. Rozhodla jsem se pro procházku v zámeckém parku, který je nedaleko kostela. Otevřená zámecká brána mě zvala dál a já vstoupila. Šla jsem pomalu, nespěchala jsem a místy se zastavila. Obdivovala jsem nádherně zbarvenou podzimní krajinu, zalitou sluncem na modrém nebi. Brzy mě zaplavil pocit radosti, krásy a pokoje a sílila ve mně potřeba díků a vděčnosti Bohu za tuhle nádhernou podívanou. Bezděky jsem vyslala střelnou modlitbu k nebi. Takto naladěná jsem vstoupila do kostela a nesla si s sebou obraz tohoto prožitku. Právě probuzená potřeba díků silně souzněla se zpěvy hubertské mše. Po takto prožitém začátku dne jsem si domů odnášela dobrou náladu, která mi vydržela po celý den. A to je přece báječná zpráva! Alespoň pro mě byla.

Děkuji touto cestou zpěvákům a myslivcům z Dolního Benešova a Zábřehu za krásně provedenou hubertskou mši a přeji jim aby si tuto tradici uchovali a dokázali ji předat další generaci.

                                                                                           AH