Jdi na obsah Jdi na menu

Biřmování

3. 12. 2023

BIŘMOVÁNÍ

 

V sobotu 11. listopadu 2023 se po více než dvou letech konalo v naší farnosti udělování svátosti biřmování. Když jsem viděla v kostele sv. Martina naše mladé biřmovance přijímat z rukou otce biskupa Martina tuto svátost, kromě pocitu dojetí a radosti se mě jímal pocit vděčnosti a naděje.

Vděčnosti za to, že v naší farnosti našlo 10 mladých lidí odvahu přihlásit se ke Kristu, a když se k nim přidala mladá farnice z Bohuslavic, bylo jich symbolicky 11.

Pocit vděčnosti i za to, že tito mladí lidé naslouchají svému biskupovi, není jim lhostejno dění v diecézi, že se cítí její součástí, což jistě prokázali, když adoptovali jednu z mnoha píšťal do obnovovaných varhan v ostravské katedrále Božského Spasitele.

Pocit naděje z toho, že tito mladí lidé, ačkoliv se nachází v různých životních situacích a mají za sebou různé životní zkoušky a těžkosti, ale i radosti a úspěchy, jsou schopni najít společnou řeč, trávit spolu chvíle na pátečních setkáních s panem děkanem a i mimo ně.

Pocit naděje, že se maličké plamínky Ducha svatého rozhoří v oheň nebo alespoň v ohýnek nového života nejen v nich, ale i v jejich rodinách, farnosti a v také ve městě a zemi, ve které žijí. Mladí lidé mnohdy jednají rychle, mají rádi radikálnější řešení, jsou citliví na neupřímnost a mnohdy poznají, když se zlo skrývá za dobrotu. Modleme se za ně, aby své schopnosti a dary využívali pro dobro a dovedli rozpoznat, co je správné.

Přeji našim biřmovancům, aby dary Ducha svatého, které dostali, byli přínosem nejen pro ně, ale aby byli oživením a opravdovým darem pro své okolí a své blízké, ať jak říká papež František: „Jistota víry se stane motorem jejich života“.

Dovolte mi také poděkovat otci biskupu Martinovi, otci děkanovi, jáhnovi Alešovi Ligockému, všem ostatním přisluhujícím kněžím a ministrantům, kostelníkům, schole a i všem těm, kteří se podíleli na důstojném průběhu tohoto slavnostního dne v naší farnosti.

 

MH